Maksprisreformen vil føre til lengre barnehagekøer

Det er vanskelig å spå, i særlig om fremtiden, heter det. Men noen ganger er det lett.

Kunnskapsminister Djupedal har nå begynt å innse de fleste andre har visst hele tiden: hvis vi vil ha full barnehagedekning er makspris er fantastisk dårlig ide.

Nøyaktig hvor fantastisk dårlig prisreguleringer av denne typen er, ser vi ved å studere erfaringene fra Sveriges prisreguleringer av utleieboliger i forrige århundre. Det er ingen grunn til å tro at ikke söta bror bare hadde de beste
intensjoner når de på 40-tallet begynte å tukle med prisene på utleiemarkedet ved å
innføre makspriser og regulere prisstigningen. Men veien til helvete som kjent brolagt med gode intensjoner.

Konsekvensene av prisreguleringene lot ikke vente på seg: Mens de som allerede hadde fått bolig kunne boltre seg i store og billige utleieboliger, måtte de som var utenfor vente i kø: Allerede i 1950 måtte man vente 9 måneder i kø, men det det skulle bli verre. I 1955 måtte man vente 23 måneder og i 1958 opp mot 40 måneder. Alt i alt vokste køen fra omtrent 24.000 personer i 1948 til omtrent det tidobelte i 1960!

Hvordan kunne dette skje? Var det fordi det ble bygget for få boliger? Riktignok tørket det private utleiemarkedet ut etterhvert, men som kompensasjon bygget det offentlige nye boliger til utleie i rekordfart. Faktisk ble det ikke bygget flere boliger per innbygger i noe land i hele verden. Sverige hadde etterhvert også verdens høyeste tetthet av boliger: 43 boliger per 100 personer. – Men likevel fortsatte køene bare å vokse…

Når Sverige på midten av 70-tallet omsider gikk vekk fra prisreguleringer forsvant køene som dugg for sola og vips, så var det overskudd på grå statlige blokkleiligheter.

Som alle forsøk på å holde prisene under nivået som følger av tilbud og etterspørsel fører husleiereguleringer ikke bare til køer, men også til at kvaliteten blir dårligere. Men vi lærer dessverre aldri: hver gang det skjer, kommer det alltid som en stor overraskelse for politikere. Dette skjedde ikke bare med boliger i Sverige, men også i New York, det skjedde med iskrem på Cuba, og under oljekrisen i 79, det skjer med energi i Midt-Norge.

Og på tross av aldri så gode intensjoner og 3,4 kommunemilliarder, kommer det dessverre også til å skje med barnehager i Norge.

Reklamer

1 kommentar

Filed under økonomi, ideologi

One response to “Maksprisreformen vil føre til lengre barnehagekøer

  1. Tilbaketråkk: Julaften i sosialdemokratiet at Ideoblogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s