Tomme butikkhyller i Venezuela

Albacom, den eneste norske nyhetskilden om Venezuela som ikke er redigert av Chavez-heiagjengen skriver i dag:

I følge Venezuelas sentralbank er det nå en alvorlig mangel i butikkene på følgende matvarer:

Svinekjøtt, sardiner i boks, solsikkeolje, bønner, vaskemaskiner, kjøleskap, sorte bønner og parfymer.

Det er betydelige problemer med tilgangen på blant annet følgende varer: Barberblader, salt, gulost, smør, bilbatterier.

Den venezuelanske sentralbanken fører statistikk over mangel på varer i butikkene siden 1989. Varemangelen måles i de 287 typene varer som danner grunnlaget for beregning av inflasjonen og av alle disse produktene er det nå mangel på minst 74 produkter med høyt konsum. Statistikken viser altså at langt fra å minske inflasjonen, fører priskontrollen på mat og valutakontrollen til varemangel.

Samtidig melder AP at inflasjonen i Venezuela fortsetter å stige, og steg med hele 2% i januar. For et hvilket som helst land bør en månedelig inflasjonsøkning på 2% få alle varsellampene til å lyse. For Venezuela betyr det katastrofe:

For i et forsøk på å stoppe prisstigningen har Chavez innført fastpriser på stadig flere varer. Når inflasjonen (forutsigbart nok) likevel stiger, gjør det at produsentene av disse fastpris-regulerte varene ikke har råd til å produsere som følge av at råvarer, husleie, lønnskostnader koster mer, noe som vil føre til enda flere tomme butikkhyller.

Chavez’ heiagjeng i Norge
Men mens Venezuela fortsetter på sin vei mot fattigdom fortsetter den norske heiagjengen sin ukritiske hyllest til Chavez’ «bolivariske» revolusjon.

Fra dagens klassekamp:

Hugo Chavez styrker folks tro på demokratiet ved å gjøre det han er valgt for, sier Venezuela-kjenner Eirik Vold.

Yeah right. Folks tro på demokratiet styrkes av at det folkevalgte organet tilsidesettes i 18 måneder?

Ja, i følge Vold styrker dette demokratiet, for «dette vedtaket har både stor støtte i folket og er legitimt etter landets lover

Hvilke lover? Jo, lover som Chavez selv har innført. Lover som svekker det folkevalgte organet, og konsoliderer presidentens makt.

Spådom for 2007
2006 var året vi så Chavez reise rundt i verden og smiske med verdens diktatorer, i et forsøk på å bygge en anti-amerikanske allianse. (Uten at så mange mistet nattesøvnen av den grunn)

2007 blir året da verden vil få øynene opp for Venezuelas stadig dårligere økonomi, flere tomme butikkhyller, økende fattigdom, flere autoritære manøvre fra Chavez, og stadig mer desperate forsøk på å tette hullene i den sakte men sikkert synkende skuta.

Lange køer for å kjøpe sko i Soviet

oppdatering: Sugen på å rydde opp i Venezuela i beste Bush-stil? Snart gir Electronic Arts deg muligheten. The Revolution will be televised (if you have a PlayStation 3).

Reklamer

1 kommentar

Filed under økonomi, ideologi, Venezuela

One response to “Tomme butikkhyller i Venezuela

  1. Takk takk for alle som gir god informasjon om skakkjørte eller snart skakkjørte sosialistiske diktaturer…

    Jeg slutter ikke å undre meg over hvordan mennesker frivillig vil underlegge seg kontroll, statstyrrani og store begrensninger i personlig frihet.

    Det er under dekke av en from solidaritetstanke. Ditt eksempel fra Venezuela viser at det rett og slett ikka funker slik… Beklager sosialister: Det funker ikke!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s