Hvorfor fattige land går mot venstre (og hvorfor land som går mot venstre blir fattige)

I et working paper skriver Di Tella (Harvard) og MacCulloch (Princeton) om sammenhengen mellom fattigdom og venstreretorikk fra myndighetene. De har data som tyder på at det er korrupsjon som gjør at velgere snur ryggen til kapitalisme og vil heller ha en intervenerende stat som oppfattes som mindre korrupt.

We find anecdotal evidence suggesting that governments in poor countries have a more left wing rhetoric than those in OECD countries. Thus, it appears that capitalist rhetoric doesn’t flow to poor countries. A possible explanation is that corruption, which is more widespread in poor countries, reduces more the electoral appeal of capitalism than that of socialism. The empirical pattern of beliefs within countries is consistent with this explanation: people who perceive corruption to be high in their country are also more likely to lean left ideologically (and to declare support for a more intrusive government in economic matters). Finally, we present a model explaining the corruption-left connection. It exploits the fact that an act of corruption is more revealing about the fairness type of a rich capitalist than of a poor bureaucrat. After observing corruption, voters who care about fairness react by increasing taxes and moving left. There is a negative ideological externality since the existence of corrupt entrepreneurs hurts good entrepreneurs by reducing the electoral appeal of capitalism.

Uten å ha studert datasettet så nøye, tror jeg så gjerne denne oppdagelsen har mye for seg som forklaring på hvorfor Latin-Amerika har sittet fast i venstrepopulistisk kvikksand i så mange tiår. Den supplerer William Easterlys forklaring, som er at det er IMF og Verdensbankens paternalistiske innsalg av markedsliberale reformer som gjør at kapitalismen er upopulær.

(Via Marginal Revolution)

Reklamer

4 kommentarer

Filed under økonomi, sosialisme, statsvitenskap, utvikling

4 responses to “Hvorfor fattige land går mot venstre (og hvorfor land som går mot venstre blir fattige)

 1. Nicolas

  Men har de da målt «velstand» på den «kapitalistiske» måten (dvs gjennomsnitt, BNP el.l.) eller på den «sosialistiske» måten (dvs at man ser på hvor stor del av befolkningen som er fattige og har det jævlig).

  Forøvrig ser jeg ingenting i sitatet ditt som underbygger påstanden i overskriften, dvs at det er kausalitet mellom «venstrelening» og «lav velstand». Med mindre det bare er implisitt (og ubegrunnet) at «increasing taxes and moving left» automatisk gir mindre velstand.

 2. Protagonisten

  Forfatterene av paperet har ikke målt velstand på den ene eller andre måten: Paperet til Di Tella og MacCulloch handler primært om velgeratferd, og ikke om resultater av venstrepolitikk per se.

  Så når de for eksempel skriver «the existence of corrupt entrepreneurs hurts good entrepreneurs by reducing the electoral appeal of capitalism» og jeg sier «land som går mot venstre blir fattige» så har du for såvidt helt rett i at jeg hopper over et premiss. Nemlig at når det blir mindre entrepenørskap, så blir det mer fattigdom.

  I noen kretser er det kan hende en kontroversiell påstand. Men i en kort bloggpost gidder jeg ikke å bokstavere ut samtlige premisser i et argument.

  Men for å kommentere det du kaller «kapitalistisk» og «sosialistisk» mål av velstand: Uansett om du måler velstand utfra gjennomsnitlig inntekt eller andel som er fattige, er velstanden er høyere i land som over tid går i økonomisk friere retning enn tilsvarende land som går i sosialistisk retning.

  Se for eksempel dette paperet som viser at økonomisk frihet er like viktig for økonomisk vekst som fattigdomsreduksjon:

  http://ideas.repec.org/p/ewc/wpaper/wp60.html

 3. Tord Steiro

  Jeg tror det grunnleggende problemet her er å definere et fattig land (eller et land i det hele tatt) som «kapitalistisk» eller «sosialistisk». Hernando de Soto har noen meget gode betraktninger om dette i boka «The Other Path», som han skrev på 80’tallet.

  Et hovedpoeng for Peru, som han skriver om, som jeg tror er relativt alemgyldig, er at man verken har «kapitalisme» eller «sosialisme», men enten en pervertert merkantilisme-kapitalisme eller en ditto merkantilisme-sosialisme. Ingen av disse løsningene er gode, og begge fører til korrupte og lite innovative samfunnsstrukturer. Det er jo åpenbart at slike korrupte institusjoner bringer fattigdom, akkurat som at fravær av entreprenører skaper stagnasjon.

  Konklusjonen til de Soto er jo også at det er merkantilistisme som gir kapitalismen et dårlig rykte, en merkantilisme som er forbløffende lik den «kapitalismen» Marx erfarte i sin samtid. Det finnes andre former for kapitalisme enn de Marx så, og det er disse vi bør streve etter, ikke en diffus «sosialisme» som ingen vet hva er.

 4. Godt observert Anders!

  Jeg forstår det slik at et sosialistisk samfunn kun fungerer i svært små samfunn. Du har noen få idylliske stater eller samfunn (israelske kibutzer feks) der sosialisme i praksis fungerer.

  I store stater vil sosialisme hemme initiativ, engasjement, vilje til å satse på næringsvirksomhet, handel, eksport etc. Et minstemål av kapitalisme er helt nødvendig for å holde et stort samfunn igang. Hvis ikke vil det på sikt være så lite penger i omløp av staten ikke kan brødfø hele befolkningen.

  En annen side av det sosialistiske samfunnet er selvsagt at det hemmer gode verdier som frihet, eiendomsrett og ytringsfrihet. At noen frivillig vil gå inn i et samfunn som legger begrensinger på alt personlig initiativ er for meg utrolig. For kampen mot korrupsjon er vel alt mulig, men sosialister i Norge. De lukker øynene for det meste!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s